Het lichaam laat zien, wat het hoofd wil vergeten.

Wanneer je iets heftigs meemaakt of lange tijd onder stress staat, worden er allerlei stresshormonen aangemaakt door je lichaam. Deze stresshormonen dienen d.m.v. beweging en/of oefeningen via het lichaam ontladen te worden. Gebeurt dit niet, of te weinig, dan worden ze op celniveau opgeslagen in het lichaam en vormen zo mede het lichaamsgeheugen.

Het lichaam heeft namelijk een eigen geheugen.

Je onthoudt dus niet alleen met je hoofd, maar ook met je lichaam. Bij iemand die de oorlog heeft meegemaakt bijvoorbeeld, krimpt het lichaam ineen als er een knal klinkt. De persoon weet in z’n hoofd wel dat hij nu veilig is, maar het lichaam legt nog steeds direct de link met gevaar.

Vaak behouden mensen deze lichamelijk triggers als ze alleen maar cognitieve therapie hebben gehad (gesprekken, EMDR etc.) Het is dus van groot belang bij lichamelijke triggers en ‘onverklaarbare’ klachten ook het lichaam aandacht te geven. Als het lichaam nare ervaringen heeft opgedaan, moeten er positieve ervaringen aan toegevoegd worden zodat het negatieve naar de achtergrond verschuift of zelfs helemaal verdwijnt.

Lichaams- en ervaringsgericht werken bij trauma.

Deze manier van werken wordt nauw afgestemd op jou, volgt jouw tempo en werkt in het ‘hier en nu’. Het werkt met dat wat zich op dat moment aandient in jou: in jouw hoofd, in jouw gevoel of in jouw lichaam. Dit zorgt voor meer balans tussen die drie. Lichaamsgericht werken verbindt jouw hoofd met jouw lichaam en jouw gevoelswereld. Het helpt je de eerder genoemde opgeslagen stresshormonen te ontladen.

Wat gaan we dan precies doen?

Wat we precies doen is afhankelijk van de persoon die ik voor mij heb, wat zijn of haar hulpvraag is en wat zich in het moment aandient. Hoewel ik een vaste structuur aanhoud kan iedere sessie wat betreft inhoud een beetje anders zijn. Ik vind het belangrijk dat jij de regie hebt. Een van mijn belangrijkste regels is ten eerste dat we beide ‘Stop’ mogen zeggen en dat dit door beide partijen gerespecteerd dient te worden. Ten tweede vraag ik altijd toestemming aan jou om je aan te raken mocht dit voor een oefening noodzakelijk zijn.

Binnen de sessies gebruik ik verschillende methodes en technieken met elk z’n eigen oefeningen. Dit zijn o.a. bewegingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, Stemoefeningen, grondingsoefeningen etc. We gaan ook bezig met het leren herkennen, voelen, toestaan van emoties en leren deze op een constructieve manier te uiten. Soms werken we met het innerlijk kind. Ik gebruik ook materialen, dans en creatief werk wanneer dit bij jou of de oefeningen passend is.

Je bent welkom met alle kleine of grote trauma’s en heb mij gespecialiseerd in seksueel trauma. Wil je meer weten hoe lichaamsgerichte therapie kan bijdragen aan het helen van seksueel trauma? Lees dan mijn Blogs of lees mijn boek ‘Seksueel misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen‘.

Praktisch

Hoe gaat het in z’n werk? Als je jezelf wilt aanmelden dan stuur je een mail om een afspraak in te plannen. Allereerst plannen we een kennismakingsgesprek om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen in jouw hulpvraag en kijken we of er een klik is. Vaak doen we al een kleine oefening zodat je al wat kan proeven van wat ik jou kan bieden. Daarna bepaal jij vrijblijvend of je verder wilt gaan en een vervolg afspraak wilt plannen.

Wat zijn de kosten en wat wordt er vergoed? Een overzicht van de tarieven en eventuele vergoedingen vind je hier.

Mocht je meer willen weten om te kijken of dit bij je past, heb je andere vragen of wil je een afspraak maken, neem dan gerust contact of plan zelf online een kennismaking of sessie in.