
Therapie & Coaching
Wat super moedig van je dat je de eerste stap neemt om te onderzoeken wat jou kan helpen in het herstellen van seksueel trauma! Herstellen betekent dat het jouw dagelijks leven niet meer beïnvloed. Als slachtoffer van seksueel misbruik in mijn kindertijd heb ik kunnen herstellen van dit trauma. Ja, en ook jij kan dat! Ik ben bereid jou hier doorheen te begeleiden en naast je te blijven staan wanneer het moeilijk wordt.
Wat ik belangrijk vindt, wanneer wij samen dit traject aangaan, dat jij de regie behoud. Ik ben slechts degene die jou begeleid en veel kennis heeft in het herstellen van seksueel trauma. Ik volg jou en we gaan samen dit proces, in stap voor stap in jouw tempo. Ik werk veelal in het moment met dat wat zich op dat moment laat zien. Jij mag altijd ‘stop’ zeggen, net als ik. Dat creëert een veilige basis die essentieel is om überhaupt dit proces in te kunnen stappen. Open, eerlijk en zonder oordeel zal ik naast jou staan en jou, waar nodig, een duwtje in de rug geven.
Therapie
Mijn werkwijze is lichaamsgericht. Ik gebruik lichaamsgerichte psychotherapie, dans- en bewegingstherapie, ademtherapie en daarnaast ook in mindere mate cognitieve therapie. Trauma zet zich namelijk ook vast in het lichaam.
Alles van wat er gebeurd is, werd via de senses (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Al voor jij woorden hebt of ergens betekenis aan kunt geven wordt alles om jou heen in het lichaamsgeheugen opgeslagen. Zelfs al voordat jij geboren bent kun je al in de baarmoeder van alles uit je omgeving opslaan. Dat betekent ook dat er mensen rondlopen met klachten die niet weten waar dit vandaan komt omdat je het niet vanuit je cognitieve geheugen kun herinneren.
Veel mensen die bij mij komen vertellen dat ze al het een en ander aan (cognitieve) therapie hebben gevolgd, dat ze hier ook stappen mee hebben gemaakt maar dat het lichaam nog steeds reageert. Dit noemen we de lichamelijke triggers. Wanneer het seksueel trauma niet op lichamelijk niveau wordt hersteld, zul je geconfronteerd blijven met deze lichamelijk triggers. Jouw zenuwstelsel heeft bijvoorbeeld destijds de conclusie getrokken ‘aanraking = gevaarlijk’ punt. Er zijn geen andere opties opgeslagen omdat deze de belangrijkste is om te kunnen overleven.
Wat wij gaan doen is meer opties toevoegen aan het lichaamsgeheugen zodat de vocabulaire van ‘aanraking’ wordt uitgebreid. Hierdoor raakt ‘gevaarlijk’ steeds meer op de achtergrond en wordt je dus minder vaak of niet meer getriggerd op dat vlak. De optie ‘gevaarlijk’ hoeft ook niet weg want ook deze heeft een belangrijke functie.
Naast het lichaamsgeheugen geef ik ook veel aandacht aan het stresssysteem. De meeste mensen die een seksueel trauma hebben ‘leven’ in de overlevingsmodus. Het lichaam is hierin vrijwel altijd in overspanning. Bij stress worden direct de hormonen adrenaline, noradrenaline en even later ook cortisol aangemaakt. Vooral een te hoog (of te laag) cortisol veroorzaakt veel schade in het hele menselijke systeem. Het remt de aanmaak van serotonine (nodig voor stemming, slapen en stofwisseling) en verlaagt het afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor ontstekingen en ziekten. Veel mensen met een te hoog stresssysteem hebben ongemakken, pijnen en aandoeningen (niet altijd medisch te verklaren). Mijn inziens komen alle ziekten, aandoeningen, pijnen en ongemakken voort uit trauma en stress.
Hoe ziet een traject eruit?
We beginnen altijd eerst met een kennismaking waarin we samen kijken waar jij tegenaan loopt en waar jij ongeveer in het herstelproces zit. In de tweede helft van de kennismaking doen we soms al een simpele oefening die je mee kan nemen naar huis. We plannen een aantal afspraken vooruit in de agenda (advies is om de eerste 3-4 afspraken één keer in de week te plannen). In onze eerste afspraken beginnen we altijd met simpele oefeningen met als doel weer te leren meer te ontspannen, te reguleren en te verbinden met je lichaam. We zorgen ervoor dat je eerst weer wat stevigheid ervaart. Daarna gaan we stap voor stap verder in het proces en gaan we aan de slag met de oorzaak waardoor de daaruit voortvloeiende klachten zullen verminder of verdwijnen. Hoe het traject er precies uit zal gaan zien kan ik je niet vertellen omdat ieder persoon iets anders nodig heeft. Hoe lang jouw herstelproces zal duren? Zolang als dat het nodig heeft, is altijd mijn antwoord.
Coaching/ begeleiding
Begeleiding met het geheim naar buiten brengen. Twijfel jij of je met jouw geheim naar buiten moet komen? Wat zullen de gevolgen zijn en wie zal mij geloven of in de steek laten? Deze begeleiding heeft niet als doel om het uiteindelijk te vertellen. Waar het om gaat is dat de keuze vanuit jou komt, dat deze jou dient en jij hierachter staat. Soms heb je wat steun en begeleiding nodig om de antwoorden in jezelf te vinden. Ik begeleid je naar het gesprek toe wanneer je hebt besloten om het te gaan doen. Ik help je jezelf goed voor te bereiden.
Begeleiding bij aangifte doen. Twijfel jij of je wel of niet aangifte moet doen, ook al is het jaren later? Wat gaat het je opleveren? Wat wil je bereiken? Al deze vragen kunnen we samen doorlopen zodat jij een beslissing kan nemen waar jij achter staat. Ik help je met de voorbereiding en wanneer nodig ga ik met je mee en ben ik aanwezig bij iedere stap.
Begeleiding bij rechtszaak. Mocht jouw aangifte tot een rechtszaak komen dan kan ik je hierin begeleiden. Een rechtszaak is niet zomaar iets, het kan namelijk een aantal jaren duren in het slechtste geval en het is een confronterend proces. Desalniettemin is het geen reden om er dan vanaf te zien. Nadat je aangifte hebt gedaan en politieonderzoek is afgerond, draagt de politie je zaak over aan het Openbaar Ministerie (OM). Zij gaan kijken of het tot een rechtszaak kan komen. In dit hele proces van begin tot eind kan ik je op alle vlakke ondersteunen en begeleiden met uitzondering van het juridische deel. Dit deel doe je met de officier van justitie en een advocaat die gespecialiseerd is in zedenzaken.