Table of contents
Share Post

(over de documentaire serie ‘Misbruikt’ 2017)

Wat ben ik overweldigd door alle mooie en ondersteunende reacties! Mijn doel is voor een deel al bereikt….mensen praten over seksueel misbruik. Toch wil ik ook benoemen dat er ook heel veel mannen zijn die als kind zijn misbruikt en hier lijkt een nog groter taboe op te heersen. Ik hoop dat er door ons ook meer mannen hun verhaal gaan vertellen.

Voor de mensen voor wie het een ver van de bed show is of lijkt…..het overkomt 1 op de 4 meisjes en 1 op de 6 jongens. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat er iemand in jouw omgeving seksueel misbruik heeft meegemaakt. Ik weet dat je niet zomaar dit onderwerp even tussendoor aansnijd maar als er iets ter sprake komt, zeg dan ‘iets’. Desnoods zeg je dat je het moeilijk vind maar wel bereid bent om te luisteren. Natuurlijk wil je er liever niets van weten en dat is helemaal logisch, het is een eng en walgelijk onderwerp.

Die doodse stilte en die ongemakkelijke spanning/ angst van die ander maakt het meestal nog moeilijker voor het slachtoffer om er iets over te vertellen. Je kunt je voorstellen hoe eenzaam zij zich dan voelen, ze worden vaak letterlijk niet gehoord. Ik vraag aan jou om over jouw angst en gêne heen te stappen zodat slachtoffers zich durven uit te spreken en zich minder alleen hoeven te voelen. Ik weet hoe verschrikkelijk de verhalen kunnen zijn maar weet dat je er alleen maar naar hoeft te luisteren, zij hebben het echt meegemaakt. Wat is er mooier dan door alleen maar te luisteren, erkenning en steun te kunnen geven aan de slachtoffers zodat zij zich niet meer zo alleen voelen en zich begrepen en gehoord voelen. Dat is een zeer waardevol cadeau om te geven aan hun en dat kan jij doen :-)

Ik veroordeel jou niet als je het niet wil of kan, ik vraag alleen of jij dit een kans wilt geven zodat we samen meer openheid kunnen creëren! Ik ben er van overtuigd dat hoe meer er over gesproken wordt hoe kleiner de groep slachtoffers zal worden. Als we alleen al onze eigen kinderen leren dat ook volwassenen hun grenzen moeten respecteren. Dat als Tante Truus weer op visite komt en jouw kind een dikke kleffe zoen wil geven en jouw kind deinst hier van weg, dat jij dan zegt ‘als je niet wil dat Tante jou een kus geeft dan mag je dat best zeggen hoor en daar moet tante dan maar naar luisteren’. Je hoeft het woord seksueel misbruik niet te noemen om jouw kind te leren dat zijn of haar grenzen gerespecteerd dienen te worden door volwassenen en gebeurd dat niet, dat de volwassene fout zit en niet het kind.

Deze documentaire was een spannende en mooie reis die door de programma makers enorm liefdevol en met veel zorg werd begeleid en ondersteund. Het heeft mij veel gebracht. Mijn en ons doel is het taboe te doorbreken die er nog steeds goed op zit. Ik wil je niet choqueren maar wel de moed geven om erover te spreken en/ of je even flink wakker te schudden.

Bedankt dat je dit heb willen lezen en ik hoop dat je de documentaire gaat volgen.

Liefs Melissa :-)

De uitzending van Eva Jinek waarbij ik met Geraldine en nog een deelneemster aan deel nam, vond plaats op 29 augustus 2017 en is nog terug te zien op onderstaande links.

Video: Aan tafel bij Eva Jinek via twitter: documentaire serie ‘Misbruikt’ 2017

happyinje

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles