Hallo lotgenoot,

 

Je bent meer dan je trauma. Je bent niet het trauma, je bent een waardevol mens dat een overweldigende, beangstigende ervaring heeft meegemaakt waarin je machteloos was. Je bent net zo waardevol als ieder ander. De dader heeft dit jou aangedaan. Het enige wat jij kon doen, was overleven op de manier waarop jij dat hebt gedaan, met de mogelijkheden die jij toen had. Wat jij hiervoor ook hebt gedaan, daar had je moed en kracht voor nodig.

Je hebt lang moeten overleven en misschien doe je dat nog steeds. Je bent nu een volwassen persoon, je bent niet meer weerloos, al voelt het wellicht nog wel zo. Het is niet meer nodig, je mag het anders gaan doen. Je mag er voor kiezen om te leren hoe je kunt leven in plaats van te overleven, je mag kiezen. De weg is lang en zwaar en iedereen die op weg gaat, zal een andere eindbestemming bereiken. Iedere stap die je voorwaarts zet, hoe klein ook, is weer een stap naar meer levenskwaliteit, naar leven.

Werken aan het seksueel misbruik is beangstigend, toch heb je het allerergste al overleefd. Het gaat in het hier en nu nooit meer zo worden als toen. Vertrouw erop dat jij dit aankunt, je hebt het al bewezen door te overleven en door nu hier te zijn en het feit dat je dit leest. Het voelt misschien niet eerlijk dat jij degene bent die zo hard moet werken, terwijl de dader dit jou heeft aangedaan. Je hebt gelijk, dat is niet eerlijk. Maar is het eerlijk jezelf het ‘leven’ te ontzeggen, na alles wat je hebt doorstaan om hier te komen? Je hebt echt het recht om te leven. Geef jezelf de tijd om te ontwikkelen, hoe eng dat ook is. Je bent niet gelukkig, maar ja, je weet tenminste de weg. Het andere pad zit vol gevaren en je kent het niet. Vind een gids die jou op het nieuwe pad kan begeleiden, die tijdelijk jouw hand vast pakt, totdat je zelfstandig verder kunt. Op dit pad zul je ook ‘het leven’ vinden. Het leven zit vol tegenstrijdigheden, geluk en tegenspoed, haat en liefde, vreugde en pijn.

Het pad dat je nu loopt, is zo donker dat je ook de mooie dingen van het leven niet meer ziet. Die dingen komen tevoorschijn als jij je meer bewust wordt van wat er in jou leeft. Je gaat meer voelen, meer ervaren en meer begrijpen. Ik heb ervaren dat alle fijne gevoelens en sensaties pas voelbaar werden nadat ik alle woede, pijn, schaamte en verdriet had doorleefd. Als ik terug kijk op mijn reis, vanuit mijn diepste donkerte naar het licht, is dat wat ik mezelf heb mogen geven. Het is al het werk waard geweest.

 

Ik kan zeggen dat ik ben geheeld. Helen betekent niet dat het seksueel misbruik nooit heeft plaats gevonden of dat ik er geen schade meer van heb. Helen betekent dat het seksueel misbruik mijn dagelijks leven niet meer beheerst. Ik haal er nu kracht en moed uit. Het helen is niet makkelijk, maar het is de enige manier om ook vreugde, liefde en ontspanning te ervaren. Het is onwennig, nieuw en dat maakt het eng, maar weet dat overleven zwaarder is.

De moed heb je al. Blijf je zitten waar je zit of ga je ervoor? Ben je klaar om de sprong te wagen? De keuze is aan jou. Er is geen goede of foute keuze, maar weet dát je een keuze hebt. Het gaat erom wat jij wilt. Misschien kan ik je inspireren en laten zien wat jouw mogelijkheden zijn, want er is meer dan het seksueel misbruik.

Liefs Melissa”

Bron: Meer van der M. (2019), Seksueel misbruikt- Mijn lichaam wil een verhaal vertellen. © 12-04-2019 Melissa van der Meer, Happy in je Lijf.