Mijn verhaal

Aan tafel bij Eva Jinek NPO: documentaire serie ‘Misbruikt’ 2017.  

Aan tafel bij Eva Jinek via twitter: documentaire serie ‘Misbruikt’ 2017.   

Artikel in het blad Linda over de serie ‘Misbruikt’ 2017  

Artikel Nederlands dagblad over de serie ‘Misbruikt’ 2017.  

Seksueel misbruikt door mijn opa
Ik ben in mijn vroege jeugd jarenlang seksueel misbruikt door mijn opa. Van zeker mijn 7e tot mijn 11e jaar en wellicht nog eerder, maar daar heb ik geen duidelijke herinneringen meer aan. Dit gebeurde vanaf mijn 8e wekelijks, soms dagelijks.

Leuke uitjes met opa tegen een hoge prijs
Opa ondernam allemaal leuke dingen met mij, zoals zwemmen. Opa zorgde dat hij zoveel mogelijk momenten met mij alleen was en maakte allemaal mooie dingen voor mij. Maar daar stond een hoge prijs tegenover: het misbruik. Ik mocht natuurlijk aan niemand iets vertellen, want anders was hij mijn vriend niet meer. En hoewel ik op een gegeven moment wel besefte dat het niet helemaal klopte, hij was ook lief voor mij.

De onthulling
Pas op het moment dat mijn 2e moeder (mijn vader was hertrouwd) erachter kwam en mij vroeg of opa mij aanraakte op plekken waar ik dat niet wilde, heb ik iets van het geheim onthuld. Het enige wat ik na een hele lange stilte heb geantwoord is een heel zacht “ja”. Voor haar was dat voldoende en ze vertelde het mijn vader die gelijk partij voor mij koos.

Confrontatie met opa
Ze confronteerden de familie hiermee op de verjaardag van mijn oma en niemand verder wilde het geloven en opa ontkende het. Zijn uitspraak was: “Nu breekt mijn klomp”. Mijn vader verbrak het contact met de gehele familie die het niet wilde geloven. Iets waar ik mijn vader en mijn 2e moeder eeuwig dankbaar voor zal blijven.

De hulpverlening
Daarna begon het traject van de GGZ hulpverlening wat voor mij bestond uit een kinderpsycholoog, een praatgroep, weer een andere psycholoog en een lotgenoten groep etc. En altijd had ik het gevoel: “Wat doe ik hier! Zo erg is het niet met mij.” Voor de buitenwereld altijd hard mijn best doen en iedereen, inclusief mezelf, laten geloven dat er niets aan de hand is.

Toch ging het niet goed met me
Aan het begin van mijn huidige relatie stuitte ik toch weer op problemen en dat was voornamelijk de verwarring tussen intimiteit en seksualiteit. Ik ben vervolgens bij een Haptotherapeut terecht gekomen, wat enigszins hielp. Nog wat later heb ik alsnog aangifte gedaan en ben ik een rechtszaak begonnen tegen mijn opa. Na 3,5 jaar afwachten en 3x hoger beroep vanuit hem, luidde de uitspraak “Schuldig!”.

Erkenning van een deel van het seksueel misbruik
Ze konden het seksueel misbruik voor de duur van een half jaar bewijzen, wat volgens de Officier van Justitie al heel bijzonder was. Opa moest een aardig bedrag aan immateriële schadevergoeding betalen aan mij, kreeg een ½ jaar onvoorwaardelijke celstraf en 1 jaar voorwaardelijk.

Echt over is het niet
Na de geboorte van mijn dochtertje had ik het soms moeilijk om realistisch te blijven denken als het om haar ging. Daarom besefte ik dat er nog een heel stuk onverwerkt was in mijzelf.

Eigen proces eerst
In september 2013 ben ik begonnen met de opleiding voor Dans en Bewegingstherapeut bij Agape Belgium. De insteek/visie van deze opleiding is dat vooral het eerste jaar maar ook het 2e jaar in het teken staan van jouw eigen proces. De eerste twee weekenden van de opleiding kon ik nog in mijn hulpverlenersrol blijven zitten, maar vanaf het derde weekend brokkelde mijn muur steeds verder af. Ik heb voor het eerst daar mijn immense woede over het misbruik door mijn opa kunnen uiten: ik heb dingen kunnen en mogen zeggen waar ik als kind niet toe in staat was, ik heb mijn monsters naar buiten gebracht en ben opnieuw door mijn shit gegaan. Zoals één van de docenten mooi zegt: “Wat er nu ook nog uit zal komen, het ergste heb je al meegemaakt en overleefd”.

Vision quest voor vergiffenis
Ik heb in augustus 2015 Vision quest gedaan via Agape Belgium. Dat zijn vier dagen en vier nachten alleen op een plek in ongerepte natuur zonder eten en alleen met water om dichter tot jezelf te komen. Mijn focus lag op het openen van mijn hart en het vinden van mijn vuur. Waar ik extra mee terug kwam was ´vergiffenis´. Iets wat ik nooit verwacht had, wat eerder echt geen optie was voor mij. Uit respect voor mijzelf heb ik hem vergeven, zodat ik mij verder kan ontwikkelen.

Vergeven is niet goedkeuren of vergoelijken
Ik keur het niet goed: ik vind opa´s daden nog steeds onmenselijk en ik ga zeker niet bij hem op de thee, maar ik heb vergeven. Dit heeft mij heel veel ruimte gegeven zodat ik met nog meer inspiratie en enthousiasme mij kan verdiepen in dit onderwerp om zo in de toekomst anderen te kunnen ondersteunen. Ik geloof dat het seksueel misbruik zo’n impact heeft dat ik verwacht dat ik in elke nieuwe levensfase obstakels tegen zou kunnen komen. Dat betekent dat ik mij zal blijven ontwikkelen hierin. Maar ik stop het nu niet meer weg en voel dat ik er ook kracht uit kan putten. De intensieve opleidingsblokken hebben gemaakt dat mijn leven al zoveel rijker is geworden in vele opzichten.

Mijn verhaal is als eerste gepubliceerd door Ivonne Meeuwsen op haar website
http://helenvanseksueelmisbruik.nl/nieuwe-gastblogger-stelt-zich-voor-melissa/