Knuffeldag!

Op 21 januari is het knuffeldag! Dus geef elkaar dan een extra knuffel. 

MAAR…wat als een knuffel jou enorm triggert? 

Wat als jouw lichaam een knuffel associeert met gevaar? 

Je hebt seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt en kampt met lichamelijke triggers. Liefde, intimiteit, seks en geweld zijn door elkaar heen geschud en zijn allemaal een synoniem geworden voor gevaar. Een goedbedoelde schouderklop of een hand op jouw arm brengt je terug naar een moment waarin het seksueel geweld plaatsvond alsof het in het hier en nu weer gebeurd. Je herbeleefd het of raakt in gedachten verzonken. Je lichaam schrikt en je gaat uit het contact met jezelf en de ander. Tegelijkertijd is een knuffel kunnen ontvangen juist hetgeen waar je naar verlangt, maar omdat je het niet kan verdragen vermijd je het. 

Een mens heeft liefdevolle aanraking nodig en kan eigenlijk niet zonder. Het lichaam maakt ‘geluks’ hormonen aan bij aanraking wat helpt je stress te verlagen. Het is een manier om jezelf te verbinden met een ander, om je eigen lichamelijke grens te kunnen ervaren en die van de ander. Aanraking geeft je ontspanning en bevestigd jouw bestaansrecht. Het geeft je vertrouwen, geborgenheid, liefde, waardering… Het is belangrijk en gezond om regelmatig liefdevol lichamelijk contact te hebben. Dan is het toch een heftig dilemma, dat je hetgeen wat je zo hard nodig hebt niet kan verdragen!?

Er is zeker hoop, want het lichaamsgeheugen kun je trainen. In lichaamsgerichte therapie kun je jouw lichaam leren dat er naast gevaarlijke aanrakingen ook gezonde aanrakingen zijn. Een aanraking kan liefdevol zijn, steunend, troostend, bemoedigend, sensueel, krachtig, energiek, praktisch, helpend, grappig, fijn, ontspannend, helend, speels, zacht etc. In lichaamsgerichte therapie ga je zoveel mogelijk positieve aanrakingen toevoegen aan jouw lichamelijk geheugen om zo het vocabulaire uit te breiden van jouw lichaam. Daaraan voorafgaand is het belangrijk weer in verbinding te komen met je lichaam en vanuit daar een stevigheid op te bouwen waar vanuit je het traumatische deel in jou kan gaan helen. 

En ja, het is geen gemakkelijke weg, wel de enige weg om te kunnen genieten van een knuffel. Ik kan uit ervaring zeggen dat, al was het een hele heftige weg, dit het mooiste is geweest wat ik mijzelf heb kunnen geven. Weer kunnen genieten van een knuffel 🙂 

Je raakt in paniek of verstijfd bij het idee van een knuffel. Of je hebt jezelf wijsgemaakt geen knuffels nodig te hebben of het niet waard te zijn om een knuffel te ontvangen? Een liefdevolle aanraking is naast zuurstof, vocht en voeding een eerste levensbehoefte! Een aanraking kan jou verwoesten en een aanraking kan jou helen. Nu mag aanraking jou gaan helen. Wees mild en liefdevol naar jezelf.

Ook jij kan en mag helen van seksueel geweld, ook jij kan en mag gaan leven in plaats van overleven!

Liefs Melissa

Leave A Comment