Lichaamsgerichte psychotherapie

Veel mensen leven veelal in hun hoofd. Misschien herken je enkele voorbeelden wel. Je ligt in de avond op bed en je blijft maar malen in je hoofd waardoor je de slaap niet kan vatten. Ineens heb je weer last van je onderrug, je nek , je buik of voel je je gestrest. Je hebt geen inspiratie meer of weet niet goed wat je wilt. Dit kan komen door te weinig of nauwelijks contact met je lijf.

Waarom niet alleen praten?

Onze emoties, ervaringen en sensaties die we opdoen in het (dagelijks) leven zijn als eerste voelbaar ofwel te ervaren in ons lichaam, niet in ons hoofd. Je kunt je voorstellen dat dit moeilijk of nauwelijks lukt als je voornamelijk in je hoofd zit en geen contact hebt met je lijf. Ons lichaam hebben we nodig om onze emoties te uiten en over te brengen naar een ander, anders blijf je er maar mee in je hoofd zitten. Jouw echte passie, wat jij echt wil, jouw kwaliteiten, jouw bron van inspiratie, jouw innerlijke kracht ga je niet vinden in je hoofd. Deze vind je in jouw lichaam, daar waar jouw gevoel zit. Het volgen van je hart vertrekt vanuit het lichaam, niet vanuit het hoofd.

Waar het hoofd ons voor de gek kan houden, verteld ons lichaam altijd de waarheid”

Veel mensen merken de meeste signalen niet op in hun lijf, waardoor ze er ook niet naar kunnen luisteren, er geen betekenis aan kunnen geven en al helemaal niet weten wat ze er mee kunnen of zouden willen doen. Het lichaam geeft signalen af waarmee het jou iets wil vertellen.

Wat is lichaams- en ervaringsgericht nou eigenlijk?

Bij lichaams- en ervaringsgericht werken, gaan we aan de slag met het lichaam. Natuurlijk kijken we ook naar jouw gedachten en praten we met elkaar, alleen nemen we in deze werkwijze jouw lichaam als leidraad.

Soms is het lastig om zelf vanuit je hoofd meer in contact te komen met je lichaam. Daar kan lichaams- en ervaringsgerichte therapie juist in ondersteunen. Doormiddel van bewegingsanalyse kijken we hoe jouw lichaam beweegt en wat het laat zien. We gebruiken verschillende methodes en technieken om te werken aan hetgeen waar jij tegenaan loopt. Deze methodes en technieken bevatten o.a. bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen met de stem, leren uiten van en omgaan met emoties, ontspanningsoefeningen, meditatieve oefeningen en dergelijke. Allen om nieuwe positieve ervaringen toe te voegen aan het lichaam, processen in beweging te zetten, inzichten te creëren, het lichaamsbewustwording te vergroten, blokkades op te heffen, dichter bij jezelf te komen, sterker in je schoenen te komen staan of alles wat jij ook maar graag zou willen veranderen.

Beweging zorgt voor verandering

Praktisch

Hoe gaat het in z’n werk? Als je jezelf wilt aanmelden dan stuur je een mail om een afspraak in te plannen. Allereerst plannen we een kennismakingsgesprek om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen in jouw hulpvraag en kijken we of er een klik is. Vaak doen we al een kleine oefening zodat je al wat kan proeven van wat ik jou kan bieden. Daarna bepaal jij vrijblijvend of je verder wilt gaan en een vervolg afspraak wilt plannen.

Wat zijn de kosten en wat wordt er vergoed? Een overzicht van de tarieven en eventuele vergoedingen vind je hier.

Mocht je meer willen weten om te kijken of dit bij je past, heb je andere vragen of wil je een afspraak maken, neem dan gerust contact of plan zelf een kennismaking of sessie online in.